Over Maaike

Ik ben Maaike Hartjes, striptekenaar, illustrator en cartoonist. Ik woon met Mark in Amsterdam, zonder huisdieren of kinderen maar met heel veel kamerplanten (maar die zijn van Mark).

Stripcarrière

Al op de kleuterschool begon ik strips te tekenen over mijn leven, iets waar ik nooit meer mee opgehouden ben.
Ik heb een wiskundeknobbel, dus ging ik in eerste instantie braaf wiskunde studeren, om al snel tot de conclusie te komen dat ik niets liever wilde dan tekenen. Met een bochtje belandde ik zo alsnog op de kunstacademie en studeerde af in Illustratieve Vormgeving aan de HKU. Niet lang na mijn afstuderen mocht ik een wekelijkse strip tekenen voor Viva, wat ik bijna 10 jaar volgehouden heb.
Er zijn inmiddels meer dan 10 autobiografische stripboeken van mijn hand verschenen (ik ben de tel kwijt). Mijn meest recente boek is ‘Burn-out dagboek’ (2018), een persoonlijk verslag van de burn-out die ik in 2014 kreeg.

De stripwereld

Ik ben altijd erg actief geweest in de stripwereld; In 1994 zette ik mijn eigen stripstudio (‘de Zwarte Handel’) op, en in 1997 stelde ik ‘Old Cake Comix’ samen, een bundeling strips van vrouwelijke tekenaars. Hierna werd ik, samen met Barbara Stok en Gerrie Hondius, in de media tot een van ‘de Grote Drie’ van de vrouwenstrips gebombardeerd… Gelukkig is het inmiddels een stuk normaler om als vrouw strips te tekenen.
Rond 2000 was ik lid van ‘NuKomix’, een groep die zich inzette voor de promotie van ‘nieuwe’ Nederlandse strips, ik tekende een tijdje strips voor de nieuwe NRC.next krant, trad twee keer op op Lowlands, en tussen 2011 en 2013 was ik voorzitter van de BNS (Beroepsvereniging Nederlandse Stripmakers). Ook begon ik op Facebook ‘Tekeningen Rekeningen’, een serie strips met zakelijke informatie voor illustrators. In 2016 ontving ik de Stripschapprijs voor mijn gehele oeuvre en inzet voor het medium.

Cartoons

Naast al die strips maak ik ook illustraties, en ben ik vooral actief als cartoonist voor het bedrijfsleven. En nee, niet zo’n ‘visueel notulist’ die vooral GROTE WOORDEN tekent met pijltjes en gloeilampen eromheen, maar inhoudelijk sterke cartoons die duidelijk uitleggen hoe een ingewikkeld proces visueel in elkaar zit. Check de Cartoons-pagina voor meer informatie.

Ik drink mijn koffie zwart, mijn lievelingseten is Koreaans en ik heb een washi-tape verslaving.